Det kan være berettiget, at arbejdsgivere registrerer og videregiver oplysninger om coronavirus.
Datatilsynet har modtaget en række henvendelser fra arbejdsgivere, som ønsker oplyst, i hvilket omfang de kan registrere og videregive oplysninger om deres ansatte i anledning af ny coronavirus.
Hvad en arbejdsgiver kan bede den ansatte oplyse, og hvad den ansatte er forpligtet til at oplyse? Det er et spørgsmål, der reguleres af ansættelsesretlige regler og eventuelle offentligretlige regler om sundhed mv.
Hvis det ikke vil være i strid med de ovennævnte regler, vurderer Datatilsynet, at en arbejdsgiver inden for rammerne af databeskyttelsesreglerne i vidt omfang kan registrere og videregive oplysninger. Oplysningerne må ikke være så konkrete og specifikke, at de kan anses for helbredsoplysninger hvis situationen nødvendiggør det. Det kunne f.eks. være:
- at en ansat er hjemvendt fra et såkaldt ”risikoområde”
- at en ansat er i hjemmekarantæne (uden nærmere at angive årsagen)
- at en ansat er syg (uden nærmere at angive årsagen)
Efter omstændighederne vil det også være berettiget, at arbejdsgiveren registrerer og videregiver oplysninger, der må anses for helbredsoplysninger. Det kan f.eks. at en medarbejder er smittet med ny coronavirus. Hensynet her kan fx være, at ledelsen og kollegaer kan træffe de nødvendige forholdsregler.
Det er imidlertid vigtigt at holde sig for øje, at registreringen eller videregivelsen skal være saglig, ligesom de oplysninger, der registreres og videregives, skal begrænses til det nødvendige. Arbejdsgiveren bør derfor overveje:
- om der er en god grund til at registrere eller videregive de pågældende oplysninger
- om det er nødvendigt at specificere oplysningerne, herunder om formålet kan opnås ved at ”fortælle mindre”
- om det er nødvendigt at nævne navne – f.eks. navnet på den person der er smittet og/eller i hjemmekarantæne
Kilde – datatilsynet 03/2020